تخته های چوبی یکی از پرمصرف ترین متریال مورد استفاده در مصرف صنایع چوب است. چنانچه شما در حرفه ی نجاری مشغول به فعالیت باشید و یا علاقه مند به حضور در صنعت چوب هستید، نیاز است تا با جدیدترین مواد و تجهیزاتی که وارد این صنعت می شود، آشنایی کامل داشته باشید.
تخته چوب جز فراورده های مصنوعی مهم در صنعت چوب می باشد. تنوع در تخته چوب ها زیاد است و هر کدام از آنها برای کاربرد خاصی به کار می روند.
همانطور که می دانیم چوب از مصالح اولیه ی بشر است، که در ساخت خانه و وسایل آن استفاده های زیادی می شده، رفته رفته فراورده های مصنوعی جای خود را به فراورده های طبیعی دادند، چون از تنوع طرح و رنگ بالایی هم برخوردارند.
تخته چوب، در واقع همان خرده های چوب است که با رزین و چسب، تحت فرایندی به صورت تخته هایی با ضخامت های مختلف تبدیل می شوند. امروزه تخته چوب ها به علت تنوع در رنگ و طرح های که دارند و همینطور سازگار بودن با محیط زیست، محبوبیت فراوانی دارند.
انواع تخته چوب
انواع مختلفی از تخته چوب ها وجود دارندکه بیشتر بین عموم مردم شناخته شده اند. تخته چوب نئوپان، ام دی اف و تخته های سه لایه. تخته چوب ها خود براساس روش ساخت و مواد تشکیل دهنده انواع مختلفی دارند. این نوع تخته چوب ها در واقع همان صفحات فشرده هستند، این تخته چوب هایی که صفحات فشرده ی لایه ای هستند را تخته لایه می نامند و اگر تخته چوب با خرده های چوب باشد، آن را خرده چوب می نامند.
از انواع دیگر تخته چوب، تخته فیبر است که با الیاف چوب درست می شود، از انواع تخته چوب فیبر می توان، MDF،HDF، LDF، را نام برد. تخته چوب پلاستیک نیز از انواع تخته چوب هستند، این تخته چوب که با آرد و پلاستیک تحت فشار استاندارد درست می شود.

تخته چوب نئوپان
در زمان گذشته از آنجایی که چوب کافی برای تولید تخته چند لایه وجود نداشت، نئوپان توسط یک مخترع آلمانی جایگزین تخته های چند لایه شد. در ساخت تخته نئوپان، از خرده های چوب یا تراشه های چوب و خاک اره استفاده می شود.
در صورتی که تخته چوب درشت باشند؛ ابتدا آنها را ریز می کنند و بعد با رزین ترکیب می کنند و تحت فشار پرس حرارتی قرار می دهند تا نئوپان درست شود. تخته چوب، چندین بار تحت فشار قرار می گیرند، اینگونه خرده های چوب با چسب به خوبی ترکیب می شوند این ورق ها بعد از اینکه سرد شوند، سمباده زده می شوند و قابل استفاده هستند.

ام دی افMDF
یکی از انواع تخته چوب ها است که با الیاف و خرده های چوب تشکیل می شود. اگر در ساخت ام دی اف از ملامین و چسب روکش استفاد شود به دوام ورق کمک زیادی خواهد کرد. این ورق ها تحت تاثیر گرما و فشار پرس می شوند، حاصل کار، تخته صلب و با ساختار یکنواختی است که ظاهر مناسب و استحکام بالایی دارد.
این تخته ها به طور طبیعی نسبت به آب مقاوم نیستند اما بعضی از آنها با روش های خاصی اصلاح می شوند و مقاومت بیشتری نسبت به آب و یا حتی آتش دارند. ورق های ام دی اف امروزه جایگاه ویژه ای بین معماران پیدا کرده اند.

اچ دی افHDF
این تخته چوب از الیاف چوب با گیاهان ساخته شده است. این تخته ها نسبت به ام دی اف های معمولی، مستحکم تر بوده و در اثر رطوبت کمتر تغییر می کنند. کشورهای چین، کانادا و آمریکا از مهمترین تولید کنندگان اچ دی اف هستند.
از تخته چوب های اچ دی اف ضد آب در ساخت کابینت، انواع کفپوش ها،کابینت آشپزخانه، تخته های قرنیز و همچنین در نقاط مربوط کاربرد زیادی دارند، مثل: تابلوهایی که در مناطق مربوط هستند، تخته های راه پله، قطعات دکوری و... این مدل در نمای داخلی و خارجی ساختمان نیز کاربرد زیادی دارند.

تخته فیبر
از انواع تخته چوب ها، تخته فیبر می باشد که از فراورده های نو، در صنعت چوب است. در گذشته کارخانجاتی در ایران برای تولید تخته ی فیبری و تولید ام دی اف به بهره برداری رسیدند، اما در حال حاضر بیشترین نیاز بازار، از واردات به دو صورت خام و روکش شده تامین می شود. تخته های فیبر خود به انواع مختلفی تقسیم می شود، از جمله، فیبر سبک ال دی اف، فیبر نیمه سخت ام دی اف و فیبر سخت اچ دی اف.

انواع چوب ها
چوب ها انواع زیادی دارند، که بر اساس ویژگی های خود به منظور اهداف گوناگون مورد استفاده واقع می شود. با توجه به اهمیت آشنایی با انواع چوب ها در اینجا به چند نمونه از آن اشاره می کنیم.
چوب بلوط: این چوب فشرده و محکم است و نماد قدرت و استقامت است و از گذشته های خیلی دور یکی از مهمترین مصالح ساختمانی در اروپای شرقی بوده است.
در گذشته علاوه بر مصرف انبوه الوار، بلوط در ساختمان سازی و از چوب بلوط برای ساختن کشی های بازرگانی و جنگی استفاده ی گسترده ای شده است.
چوب بلوط به رنگ قهوه ای روشن تا تیره و درشت بافت است. این چوب نسبتا نیمه سفت و نیمه سنگین است و در برابر سایش و رطوبت مقاومت زیادی دارند.
چوب راش: این چوب در جنگل های ایران موجود می باشد. راش درختی است سایه پسند و از این رو دارای شاخ و برگ فراوان می باشد. از خواص ظاهری چوب راش، درون نامشخص و به رنگ کرم مایل به قرمز است.
دوایر سالیانه فشرده و در نتیجه در مقاطع طولی، دارای خطوط کم و بیش مشخص ناشی از آن است. از بارزترین خصوصیات آن می توان به پره های چوبی در مقاطع طولی اشاره کرد، که در مقطع شعاعی به پر مگس و در مقطع مماسی به دوک معروفند.
چوب راش برای ساخت میز اداری، صندلی اداری، مبل، صندوق، در و پنجره، تراورس راه آهن و... بکار می رود و مصرف آن بیش از دیگر چوب ها است. از سلولز آن پارچه های ابریشمی لطیف و خوب تهیه می شود.
چوب گردو: چوب سخت گردو از بهترین و معروفترین چوب ها می باشد. چوب گردو ریز بافت، صیقل پذیر و همگن و رنگ پذیری و قابلیت کنده کاری خوب، به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای تیره و دارای نقوش زیبا و نسبتا بادوام است.
این چوب نیمه سنگین و نیمه سخت است و در مقابل فشار، خش و کشش مقاوم است. از این چوب بیشتر در کارهای هنری، تزئینی، تهیه ی روکش، خراطی، ساخت مبلمان، ساخت لوازم آلات موسیقی، قنداق تفنگ، منبت کاری، معرق کاری و... استفاده می شود.
چوب بالسا: بالسا سبک ترین چوب تجاری است. دارای سفتی و قابلیت فرم دهی فراوانی است و به رنگ های سفید تا رنگ زرد روشن و قهوه ای ملایم دیده می شود. از چوب بالسا در ساخت قطعات صنعتی ظریف مانند، دیوار سازی داخلی هواپیما، ساخت ماکت و آثار هنری استفاده می شود.
چوب افرا: درخت افرا در نواحی جنگلی و در خاک های اسیدی می روید، به خصوص در جنگل های شمال ایران فراوان و گونه هایی از آن ها در باغ ها و پارک ها برای زینت بخشیدن به این مکان ها کاشته می شود.
افرا چوب درونی نامشخصی دارد و رنگ چوب آن سفید مایل به کرم با درخشندگی کم و بیش صدفی است. چوب افرا چوبی است سخت، سنگین، راست تار، خوشکار، سبک و شکننده و قابل تورق و مناسب برای صنایع کف پوش و روکش سازی، ساخت تخته ی چند لایه، قالب کفش، ساخت لوازم مهندسی، پوشش سطوح بزرگ، دیوارها و رویه ی میز و تخته خرده چوب، ساخت پارتیشن اداری و... می باشد.
نتیجه گیری
زندگی صنعتی امروز که به نوعی انسان را از طبیعت دور ساخته، توجه به عناصر طبیعی از قبیل چوب در بخش های مختلف زندگی را بیش از پیش افزایش داده است. از اینرو به نظر می رسد، صنعت چوب و بکارگیری آن در بخش هایی از قبیل ساخت ظروف چوبی، نمای ساختمانی، اسباب و اثاثیه منزل و ... از علاقمندی های رو به افزایش است.