عرصه ساخت و ساز، چه در بعد نمای بیرون، و چه در فضای داخلی، دائما در حال تغییر و تنوع است.استفاده از مواد جدید و طراحی های بدیع، در هر دهه ای شکل و ظاهری جدید به فضاهای مسکونی می بخشد. یکی از این موارد تازه، پارتیشن اداری است، چارچوبی خاص و ویژه با نمایی مدرن و کاربردی.
در ادامه در ارتباط با این چارچوب جدید طراحی فضاهای اداری، انواع آن، و چرایی استفاده از آنها صحبت خواهیم کرد.
.jpg)
پارتیشن اداری چیست؟
پارتیشن در انگلیسی به معنای دیواره یا تیغه است، و پارتیشن اداری هم در واقع دیوار یا تیغه ای است که محدوده ی فضایی یک دفتر، اتاق و یا در تعریف امروزی تر، چارچوب های کاری یک محیط اداری را مشخص می کند.
این طراحی مدرن، غیر از زیبایی که به فضاهای اداری می بخشد، باعث تسهیل ارتباط بخش های مختلف کاری و بالا رفتن راندمان کاری می شود.در بیشتر طراحی هایی که با استفاده از این چارچوب جدید اعمال می شود، تعداد درب ها کاهش می یابد، تعداد دیواره ها در پائین ترین حد حفظ می شود و با استفاده از خلاقیت در طراحی( مثلا استفاده از پارتیشن های شیشه ای)، ارتباطات بین بخش های مختلف گاهی بدون هیچ تماس مختلفی و صرفا با اشاره به انجام می رسد.
احتمالا ظهور پارتیشن اداری را در ساختمان های اداری و کاری کشورمان هم شاهد بوده اید. مثلا برخی پردیس های سینمایی که دفتر کاری مدیر سینما درست در وسط سالن سینما قرار گرفته و مدیر بدون هیچ واسطه ای می تواند عملکرد کارکنان را ببیند.
یا برخی ادارات کاری که پارتیشن های چوبی کوتاه را برای بخش های مختلف کاری خود استفاده می کنند که این شکل طراحی غیر از تسریع در روند کاری، هزینه های ساخت را هم کاهش می دهد.
.jpg)
انواع پارتیشن اداری
پارتیشن اداری در شکل، نوع و ظاهر متفاوت در بازار موجود است. غیر از مسئله مواد مورد استفاده، انتخاب نوع پارتیشن تا حد زیادی به محیط مورد استفاده هم ربط دارد.در ادامه، انواع پارتیشن اداری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
پارتیشن شیشه ای
یکی از مدرن ترین و زیباترین و البته پرکاربرترین نمونه های پارتیشن، نوع شیشه ای آن است.این نوع از پارتیشن ها، غیر از زیبایی و ساختار و نمای بدیعی که به طراحی دکوراسیون داخلی می بخشند، قیمت تمام شده ی مناسبی هم دارند. فراموش نکنید، در صورت استفاده از پارتیشن، شما دیگر نیازی به دیوار ندارید و این به طور کلی یعنی هزینه تمام شده ی کمتر.
پارتیشن شیشه ای البته در طراحی های مختلف در بازار موجود می باشد. نوع ساده و روشن آن، که فضای داخلی و بیرونی از داخل و بیرون آن پیداست، نوع مشبک آن و نوع یک طرفه آن که فقط از داخل دید دارد و انواع مختلف و متنوع دیگر آن.
پارتیشن چوبی
اگر نمای داخلی نیاز به شفافیت ندارد( دیده شدن از بیرون یا داخل)، و یا اینکه با توجه به فضای مورد نظر احتیاجی به آن نیست، پارتیشن چوبی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. این نوع پارتیشن ها هم به خاطر رنگ بندی های سفارشی و ویژه ی محل می تواند نمایی زیبا به فضا ببخشد.
گاهی نیز ترکیب پارتیشن چوبی با قطعات شیشه ای می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
.jpg)
پارتیشن آلومینیومی
پارتیشن آلومینیومی،غیر از ظاهر، بیشتر به خاطر ارزانی مورد استفاده قرار می گیرد و البته گاهی نیز صرفا قسمتی از چارچوب، آلومینیومی و بقیه شیشه ای است.
انواع مدل طراحی پارتیشن اداری
گفتیم که فضای کاری مشخص کننده نوع طراحی پارتیشن اداری است.انتظاری که از پارتیشن وجود دارد، نوع محیط کاری، و الزامات زیبائی شناختی تعیین کننده نوع طراحی پارتیشن اداری است.
پارتیشن شفاف
اگر فضای کاری، فضایی باشد که نیاز به ارتباط مستقیم کارکنان واحد مختلف وجود داشته باشد، یا اینکه الزام های زیبائی شناختی مطرح باشد، استفاده از پارتیشن شیشه ای، یا پارتیشن های دو تکه، با بدنه زیرین چوبی و قسمت های شیشه ای بالا متداول ترین نوع استفاده از پارتیشن است.
پارتیشن بسته
استفاده از پارتیشن بسته، بیشتر یعنی استفاده از پارتیشن های چوبی یا پارتیشن های چوبی مشبک، که در واقع فضای اداری بسته را ایجاد می کنند.درواقع استفاده از پارتیشن در این حالت، بیشتر به خاطر نمایی است که به فضا می بخشد و از لحاظ تسریع در فعالیت های کاری اداری تاثیری ندارد.

پارتیشن نیمه باز
این حالت که بیشتر مناسب ادارات با تعداد کارمند بالاست، پارتیشن صرفا فضاهای کاری را برای کارمندان مختلف ایجاد می کند.این نوع پارتیشن اداری، بسیار کارآمد است و باعث تسریع در کارهای سازمان می شود.
چرا به پارتیشن اداری نیاز داریم؟
به طور کلی، عرصه دکوراسیون اداری و البته تمام انواع طراحی ها، صحنه ظهور مدل های جدید است.ظهور این تجربه های جدید ابتدا به صورت پدیده، و بعد از آن به عنوان یک امر پذیرفته شده در بین تمام فعالان دیده می شود. استفاده از پارتیشن هم هرچند در حال حاضر به صورت یک امر سلیقه ای مطرح است اما به احتمال زیاد در ظرف دهه آتی به امری معمول در کل فضاهای اداری مطرح خواهد شد.دلایل استفاده از پارتیشن اداری متنوع و مختلف است.
1. افزایش راندمان کاری
وجود دیوار بین بخش های مختلف اداری، گاهی صرفا حکم یک زایده را دارد،زایده ای که ارتباط بین بخش های مختلف را محدود می کند.پارتیشن در اشکال مختلف، می تواند باعث تسهیل ارتباط بین بخش های مختلف شود.
2. زیبایی
تحول بزرگی که پارتیشن در نمای ظاهری یک محیط کاری ایجاد می کند، تزریق حس مدرنیته به فضاست.
دنیای مدرن امروزی، صحنه ظهور اشکال جدید است.مشتریان امروز هم به خاطر آشنائی با این فضاها در دنیای مجازی، قطعا با مواجهه واقعی، جلب آن ها می شوند.پس استفاده از پارتیشن، الزامی زیبائی شناختی و نیاز این عصر مدرن است.
.jpg)
3. امکان جابه جایی
اجزای یک پارتیشن، اجزایی ساده هستند و نصب انها چندان زمان بر نیست. به همین علت، بعد از یک دوره استفاده خیلی راحت می توانید، با برداشتن چینش قبلی، طراحی جدید را در فضا اعمال کنید و البته توجه داشته باشید که گاهی می توانید به طور کامل سلیقه شخصی خود را در آن دخالت دهید.
4. قیمت مناسب
شاید باورکردنی نباشد، اما گاهی به یک چهارم هزینه یک دیوار با مصالح معمول، یک پارتیشن اداری سر هم می شود و البته توجه داشته باشید که در کنار دیگر مزایا، چون زیبایی و ارتقا راندمان کاری، هزینه پائین تر در واقع یک امتیاز تکمیل کننده است.
نتیجه گیری
از عمر استفاده از پارتیشن اداری، عملا یک قرن می گذرد. در کشور ما هم استفاده از پارتیشن چند دهه ای است که معمول است. اما حالا و در ظرف سال های اخیر، پارتیشن اداری تحولی ویژه را تجربه کرده است.استفاده از خلاقیت در طراحی و البته مواد نو، حالا حسی از مدرنیته و زیبایی را به پارتیشن ها اضافه کرده است.
مزایای متعدد، از جمله زیبایی، قیمت ارزان و البته امکان برچیدن آسان آن، پارتیشن اداری را به یک گزینه غیر قابل اغماض در طراحی فضاهای کاری مبدل ساخته است.
